فرهنگی قدیمی؛



شمال ما: هجدهم آوریل مقارن با ۳۰ فروردین ماه از سوی ایکوموس (شورای بین المللی بناهای تاریخی) به عنوان روز جهانی بناها و محوطه ها انتخاب شده و شعار این روز برای امسال، میراث ورزش نامگذاری شده و کشتی گیله مردی، نمادی از میراث ورزشی گیلان است که سده به سده از هزاران سال پیش به امروز رسیده است.

 

به گزارش ایرنا، سنت کشتی گرفتن و پهلوانی در همه سرزمین های حوزه فرهنگ ایرانی پیشینه ای کهن دارد و در گیلان کشتی گیله مردی از هزاران سال دور رسیده است.
صدای ساز و نقاره همه اهالی محل را خبر می کند و جمعیت بسیاری، دور میدان کشتی گرد می آیند و اینها همه در پس زمینه سبز گیلان زمین نقش می شود.
آبادی ها و کشتی دوستان پیشتر با فرستادن پیک در دورها و جار زدن در نزدیک با خبر می شدند و البته اینک به تناسب امکانات از شیوه های جدیدتر چون چاپ و پخش آگهی با خبر می شوند.
میدان مصاف پهلوانان فضای وسیعی است که در کنار اغلب روستاها و شهرهای کوچک گیلان وجود دارد و سبزه میدان و سیمبر نیز نامیده می شود.
این میدان ها محل برگزاری انواع نمایش های میدانی دیگر چون ورزا جنگ ( جنگ دو گاو نر) و بند بازی نیز است و در برخی نقاط بازارهای هفتگی نیز در کنار همین میدان ها تشکیل می شود.
مسابقات کشتی چند روز طول می کشد و اگر در محل ، بازار هفتگی داشته باشند زمان مسابقه را طوری تنظیم می کنند که روز آخر آن با روز بازار همزمان باشد و شروع کشتی در هر روز با صدای ساز و نقاره همراه است که در واقع اعلام شروع کار است.
روزهای نخست کشتی گیران تازه کار ( تنگوله ها) به زورآزمایی می پردازند و پس از آن پهلوانان وارد میدان می شوند و آخرین روز، به نبرد قویترین کشتی گیران اختصاص می یابد.
بر اساس تعریف استادان عرصه گردشگری ، گردشگری روستایی عبارت است از فعالیت ها و گونه های مختلف گردشگری در محیط های مختلف روستایی و پیرامون آنها که دربردارنده آثار مثبت – منفی برای محیط زیست روستا ، انسان و طبیعت است.
امروز ، رویکرد میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گیلان نیز نسبت به برپایی و احیای آیین ها و فرهنگ بومی – محلی مناطق بهتر شده، بگونه ای که هر ساله شاهد برپایی جشنواره هایی چون جشن خرمن، انارچینی ، سوسن چلچراغ، نوروزبل و … در روستاهای استان هستیم که سالانه گردشگران بسیاری را میزبان می شوند.
در عرصه مطبوعات و رسانه بومی نیز نگاه به عرصه فرهنگ بومی با اقبال بیشتری روبه رو شده به گونه ای که فیلم ها ، سریال ها و برنامه های کوتاه به این موضوع اختصاص یافته است.
مدیرکل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری گیلان با تبریک به مناسبت فرا رسیدن روز جهانی بناها و محوطه‌های تاریخی ، از این اماکن ارزشمند بعنوان بخش عظیمی از هویت فردی و اجتماعی یاد کرد و گفت: جامعه ای که از داشته های فرهنگی و هویتی خود به درستی آگاه باشد، هیچ گاه خواسته یا ناخواسته گام در تخریب آن نخواهد برداشت.
وی با بیان اینکه گیلان استانی ممتاز در تعدد بنا و محوطه های تاریخی است، بر لزوم آشنا نمودن عموم مردم و تمامی لایه های اجتماعی با میراث فرهنگی گیلان تاکید کرد.
وی فرهنگ سازی را سریع ترین و کم هزینه ترین راه برای معرفی میراث فرهنگی دانست و افزود: انتقال فرهنگ به نسل های بعد یک سرمایه گذاری ارزشمند است.
وی استقبال گردشگران خارجی و داخلی از دیگر بناها و محوطه های تاریخی گیلان را در تمامی ایام سال به ویژه نوروز امسال بی نظیر خواند و افزود: مطالعات، برنامه ریزی، طراحی و اجرای طرح های ساماندهی و مرمت بافت ها و بناهای با ارزش فرهنگی و تاریخی باید با سرعت بیشتری دنبال شود.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گیلان بیان کرد: بافت ها و بناهای با ارزش فرهنگی و تاریخی در فرآیند حفظ و تداوم حیات و باززنده سازی تاریخ ، فرصت های کم نظیری نصیب فضاهای پیرامون خود و حتی منطقه می کنند و بسترهای متنوعی برای توسعه اجتماعی، اقتصادی، کالبدی و گردشگری در سطح بنا، شهر و فراتر از آن فراهم می آورند.
علیزاده با اشاره به اینکه گیلان با تکیه بر آثار و بناهای تاریخی ارزشمند در راستای تحقق توسعه پایدار گردشگری حرکت می کند، گفت: گیلان با برخورداری از ۹۷۹ اثر فرهنگی و تاریخی ثبت شده در فهرست آثار ملی، استانی غنی محسوب می شود.
وی از ارسال پرونده چند بنای تاریخی برای ثبت در آثار ملی خبر داد و گفت: خانه عبدالعلی خان صوفی در املش، خانه آذربانی در رشت، خانه چینی چیان در رشت، خانه حاجی سیف در رشت، امامزاده عین علی در ماسوله، خانه پورجواد در رشت، مسجد صفی در رشت، بقعه سیدعلی کیا در روستای متعلق محله لاهیجان، بقعه چهل ستون در لاهیجان، باغ محتشم در رشت، حمام فشکالی در لنگرود، معدن تاریخی خون فوشه و نیز خانه تاریخی بریسم حقیری در لاهیجان از جمله بناهایی هستند که در شرف ثبت می باشند.
علیزاده با بیان اینکه آمار بازدیدکنندگان از موزه ها و بناهای تاریخی در نوروز امسال از مرز ۲۳۵هزار و ۵۰۰نفر گذشت، بنای تاریخی شهرک تاریخی ماسوله، قلعه رودخان و موزه میراث روستایی گیلان را از پرطرفدارترین بناها و محوطه های تاریخی استان در نوروز ۹۵ اعلام کرد.
وی نامگذاری امسال با عنوان میراث ورزشی را نشانه این موضوع دانست که میراث فرهنگی فقط در تاریخ خلاصه نمی شود بلکه همه جوانب را در نظر می گیرد، به همین دلیل مجموعه های معاصر هم بسیار مهم هستند.
هجدهم آوریل مقارن با ۳۰ فروردین ماه از سوی ایکوموس (شورای بین المللی بناهای تاریخی) به عنوان روز جهانی بناها و محوطه ها انتخاب شده و شعار این روز برای امسال، میراث ورزش نامگذاری شده است.


کانال تلگرام شمال ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *